Dostupni linkovi

SZO:Nema razloga za zabranu putovanja u Japan


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se stepen radijacije u Tokiju povećava, ali da još ne postoji rizik po ljudsko zdravlje i da nema razloga za uvođenje zabrane putovanja u Japan zbog nuklearne krize.

Portparol SZO Gregori Hartl rekao je da organizacije ne savjetuje uvođenje restrikcija putovanja u Japan izvan zone široke 30 kilometara oko oštećene nuklearne elektrane Fukušima.

Hartl je istakao da tu spada i Tokio, gdje su "nivou radijacije blago povećani, ali su još ispod stepena za koje bi se trebalo smatrati da predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje".

On je dodao i da putnici, koji se vraćaju iz Japana "ne predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje".

Radnici nuklearne elektrane Fukušima i dalje pokušavaju da ohlade reaktore i uključe električnu energiju, ali priznaju da veoma sporo napreduju.

Od 11. marta, kada je Japan zahvatio zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale, zabilježeno je nekoliko eksplozija u elektrani.

Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu i cunamiju u Japanu poginulo je 6 539, dok se oko 10 200 vodi kao nestalo.

Japanska novinska agencija Kjodo javila je da je zvaničan broj poginulih zasnovan na imenima prijavljenih policiji i da bi konačan broj mogao biti u desetinama hiljada. U Japanu je danas minutom ćutanja odata počast žrtvama zemljotresa i cunamija.
XS
SM
MD
LG