Dostupni linkovi

Ustavni sud Federacije primio zahtjev Krišto


Ustavni sud Federacije BiH primio je danas zahtjev za ocjenu ustavnosti novoformirane vlasti u Federaciji BiH, koji je uputila predsjednica Federacije Borjana Krišto, potvrđeno je Srni u Ustavnom sudu FBiH.

U ranijoj izjavi Srni predsjednica federalnog Ustavnog suda Kata Senjak precizirala je da će se ovaj sud izjasniti, ukoliko bude podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti nove federalne vlasti.

Borjana Krišto potvrdila je da neće predati dužnost novoizabranom predsjedniku FBiH Živku Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona.

Istakavši da je uputila zahtjeve Ustavnom sudu, OHR-u, Centralnoj izbornoj komisiji, te federalnom premijeru i potpredsjednicima Vlade da se izjasne o jučerašnjim događajima u Parlamentu FBiH, Krišto je dodala da sada slijede tužbe.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na vanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri i položili svečanu zakletvu.

Živko Budimir iz HSP-a predsjednik je Federacije BiH a potpredsjednici Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a, potvrđeno je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.
XS
SM
MD
LG