Dostupni linkovi

Strani novinari blokirani u Tripliju


Libijske vlasti spriječile su strane novinare da slobodno izvještavaju iz prijestonice Tripolija pred očekivane demonstracije protiv Muamera Gadafija.

Ohrabreni odobrenjem rezolucije UN i uvođenjem zone zabrane leta iznad Libije, pristalice opozicije iz prijestonice su najavile da će se kasnije tokom dana okupiti - da bi pozvali na okončanje režima.

Novinari, koje je u Tripoli tokom proteklog mjeseca pozvala libijska vlada, spriječeni su da napuste hotel u centralnom dijelu grada.

Nekoliko reportera, koji su pokušali da napuste hotel zaustavljeni su i rečeno im je da nije bezbjedno da izlaze.

Društvene internet stranice - poput "Twittera" - preplavljene su izvještajima o sukobima tokom noći između demonstranata i Gadafijeve milicije u nekoliko dijelova Tripolija.

Sporadična pucnjava čula se tokom noći, ali izvještaji ne mogu biti nezavisno potvrđeni, jer se aktivisti opozicije ne javljaju na telefone, a strani novinari ne mogu da izvještavaju iz tih oblasti.

Radnička naselja u Tripoliju, poput Tadžure, bila su u središtu protesta, organizovanih protiv Gadafija prethodnih sedmica.

Od početka pobune protiv Gadafija, prije mjesec dana, demonstracije su postepeno utihnule u Tripoliju, ali je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, koja je usvojena prošle noći, izazvala komešanje sa obje strane.

Neposredno nakon objavljivanja rezultata glasanja u UN veliki broj demonstranata upao je na konferenciju za štampu, koja je održavana u hotelu pred stranim novinarima.
XS
SM
MD
LG