Dostupni linkovi

Eston u posjeti Kosovu krajem marta


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton 28. i 29. marta posjetiće Kosovo, a na dnevnom redu njene posjete biće, kako se očekuje, utvrđivanje agende tehničkih pitanja o kojima će biti nastavljeni pregovori Prištine i Beograda.

Eštonova će se sastati sa šefom Međunarodne civilne kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom, šefom Misije EU Ksavijerom de Marnjakom, te predstavnicima privremenih kosovskih institucija.

Šef evropske diplomatije stiže na Kosovo odmah poslije drugog kruga pregovora između Prištine i Beograda.

U Briselu su 8. i 9. marta, uz posredništvo EU, održani prvi pregovori između Beograda i Prištine poslije proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine.

Pregovaračke delegacije Srbije i Kosova postigle su tada dogovor o održavanju novog sastanka u skoroj budućnosti, a iz EU je saopšteno da je prvi sastanak dvije strane u posljednje tri godine održan u "konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi", te da su obje strane izrazile posvećenost dijalogu.

Tokom razgovora, dvije strane postigle su dogovor o neometanom stavljanju na uvid matičnih knjiga i katastarskih registara. Razgovaralo se i o regionalnim trgovinskim sporazumima, avionskom saobraćaju i telekomunikacijama.

Sastanci Beograda i Prištine trebalo bi da se nastave i to više puta mjesečno, rečeno je ranije u EU, a u centru pažnje biće tri glavne teme regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.
XS
SM
MD
LG