Dostupni linkovi

Čović: Uspostava vlasti grubo je kršenje Ustava FBiH


Jučerašnja uspostava vlasti na nivou Federacije BiH predstavlja grubo kršenje Ustava FBiH, izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a) BiH Dragan Čović gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija.

BiH isključivo može funkcionirati samo po sadašnjem ustavu... Ne želimo da Zlatko Lagumdžija s 1 posto hrvatskih glasova i Sulejman Tihić s 0,05 posto hrvatskih glasova popunjavaju hrvatske kvote po modelu izbora Željka Komšića", kazao je Čović u telefonskoj izjavi, dodavši kako "već punih 12 mjeseci SDP pravi alijansu po modelu alijanse od prije deset godina".

Predsjednik HDZ-a BiH istakao je kako njegova stranka nije htjela ući u vlast jer su, kako je reako, bili svjesni kako bi na idućim izborima Lagumdžija mogao popuniti apsolutno sve hrvatske kvote i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara.

"Nismo prihvatili fotelje već smo ostali po strani i prepustili drugu stranu de ide svojim putem", kazao je Čović, ocjenjujući da se stranke, okupljene oko SDP-a, već nalaze pred ustavnim zidom te da će zbog toga u BiH nastati anarhija.

"Mi ćemo na nivou kantona imati vlast, na nivou države bez nas se vlast ne može napraviti, a vlast na nivou Federacija napravljena je neustavno," upozorio je Čović.

Najavio je kako će HDZ odmah krenuti s uspostavom vlasti u kantonima s hrvatskom većinom.
XS
SM
MD
LG