Dostupni linkovi

Agencije: Noćas mogući strani vazdušni napadi na libijsku vojsku


Ciljani vazdišni napadi u noći izmedju četvrtka i petka na položaje libijske vojske mogući su ukoliko Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras odobri primenu sile, saznaje Frans pres.

"Napadi mogu uslediti već večeras ili sutra", rekao je neimenovani izvor agenciji AFP.

"Od trenutka kada rezolucija bude donesena, vojna akcija moguća je u roku od jednog sata", potvrdio je francuski diplomata koji je takodje želeo da ostane anoniman.

Ti napadi mogu biti pokrenuti u operaciji na čijem će čelu biti Francuska, Velika Britanija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je anonimni izvor.

Tripartitni samit o Libiji izmedju Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige mogao bi biti održan u subotu u Parizu, navodi isti izvor.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predsedavajući sastankom grupe G8 i G20 11. marta najavio je da će organizovati takav sastanak.

Prema rečima diplomata u Njujorku, Savet bezbednosti UN glasaće večeras oko ponoći o nacrtu rezolucije koji predvidja da se koriste "sva sredstva", u zaštiti civila dok snage Gadafija napreduju prema Bengaziju, glavnom uporištu pobunjenika.
XS
SM
MD
LG