Dostupni linkovi

Hrvatska: Predsednik i premijerka se i dalje prepucavaju



Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je danas vladu da ne gubi vreme optužujući druge za mogući neuspeh pristupnih pregovora s Evropskom unijom do kraja juna, već da se potpuno posveti sprovođenju reformi.

U saopštenju za javnost povodom današnje izjave premijerke Jadranke Kosor da ne razume predsednikovu ocenu da završetak pregovora u junu ne bi bilo posebno dostignuće, iz kabineta šefa države saopšteno je da Ivo Josipović smatra da je zatvaranje pregovora do leta "jedan od najvažnijih ciljeva, toliko važan da je mogao da bude ostvaren i ranije".

Povodom izjave premijerke Kosor da je Josipović kao poslanik u Saboru 2009. glasao protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom čijim su potpisivanjem deblokrani pregovori s EU, Josipović je naglasio da on taj sporazum kao predsednik "u punoj meri poštuje i zagovara".

Povod za prvi sukob bilo je prošlonedeljno sazivanje konsultacija s parlamentarnim strankama kod predsednika Josipovića o aktuelnom stanju u državi, što je premijerka ocenila njegovim uplitanjem u poslove vlade iako je i sama bila na sastanku.
XS
SM
MD
LG