Dostupni linkovi

Merkel: Odustajanje od atomske energije s merom



Savezna kancelarka Angela Merkel izjasnila se danas u Bundestagu za napuštanje korišćenja atomske energije u Nemačkoj "s merom" i istovremeno kao "nerealne" okarakterisala zahteve za trenutno zatvaranje nuklearnih elektrana.

"Industrijska zemlja kao što je Nemačka, najveća privreda Evrope, ne može od danas do sutra da se odrekne atomske energije kao prelazne tehnologije ukoliko želimo da samostalno i pouzdano pokrivamo svoje potrebe za energijom", rekla je Angela Merkel u Bundestagu gde je podnela izveštaj vlade o situaciji u Japanu i njenim posledicama po nemačku atomsku politiku.

Kancelarka je istakla da će odluke o nastavku korišćenja atomske energije biti donete posle isteka ove sedmice usvojenog moratorijuma na odluku o produženju rada nuklearki do 2040. godine, kao i privremenog tromesečnog zatvaranja sedam najstarijih atomskih centrala.

Kancelarka je danas u Bundestagu rekla i da "nemačke nuklearne elektrane spadaju medju najsigurnije na svetu".

Opozicija je već pre današnje rasprave konzervatvno-liberalnoj vladi kancelarke Merkel prebacila da je ovonedeljne mere donela samo strahujući da bi se drugačija reakcija na situaciju u Japanu nepovoljno odrazila na uspeh koalicionih stranaka na izborima u tri savezne pokrajine 20. i 27. marta.
XS
SM
MD
LG