Dostupni linkovi

Karadžiću još dve nedelje pauze



Pretresno veće Haškog tribunala odobrilo je danas optuženom Radovanu Karadžiću dodatne dve nedelje, povrh ranije odobrenih šest sedmica pauze u procesu, kako bi proučio veliki broj dokumenata koje mu je dostavilo tužilaštvo.

Po odluci veća, suđenje Karadžiću biće prekinuto 21. marta, a nastavljeno 23. maja.

Krajem februara, tužioci su odbrani dostavili 20.000 stranica potencijalno oslobađajućih dokumenata i 38 video traka koje traju 178 sati.

Karadžić je zatim tražio da zbog toga ranije određena pauza od šest nedelja bude udvostručena. Veće predsedavajućeg O Gon Kvona (O-gon Kwon) taj je zahtev delimično usvojilo, ocenjujući da će Karadžiću za proučavanje dokumenata biti dovoljne dve dodatne sedmice.

Sudije su u toj odluci naglasile da je tužilaštvo ponovo prekršilo svoju obavezu da potencijalno oslobađajuće dokumente dostavi odbrani što je pre moguće.

Bivšem predsedniku Republike Srpske, Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika misija UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG