Dostupni linkovi

Državna TV: Gadafijeve snage ušle u MisuratuLibijska državna televizija javila je danas da su snage lojalne režimu Moamera Gadafija zauzele grad Misurata, jedno od uporišta pobunjenika, na oko 200 kilometara istočno od Tripolija.

Vladine trupe tvrde da su uspele i da povrate grad Adždabija na istoku zemlje, i da sada predstoji napad na glavno opoziciono uporište - Bengazi, drugi najveći grad u Libiji.

Opozicione snage, međutim, tvrde da je Adždabija još u njihovim rukama, a BBC javlja da odmetnute jedinice libijske vojske koriste u odbrani grada tenkove, artiljeriju i jedan helikopter.

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom bi se uvela zona zabranjenog leta nad Libijom, kako bi se sprečilo da vladine snage bombarduju pobunjenike.

Međutim, Gadafijev sin Saif al Islam je izjavio da će, čak i da zona bude uvedena, s pobunom biti završeno "za 48 sati".

Prema rečima jednog diplomate, SAD su juče na pregovorima iza zatvorenih vrata tražile da Savet bezbednosti odobri upotrebu avijacije, kopnenih trupa ili brodova kako bi se zaustavili napadi Gadafijevih trupa na pobunjenike.

Znak nesloge među članicama Saveta bezbednosti je i najava ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina da će njegova zemlja predstaviti kontrarezoluciju kojom će se tražiti prekid vatre u Libiji.
XS
SM
MD
LG