Dostupni linkovi

Wikileaks:Japan upozoren na nedovoljnu sigurnost elektrana prije dvije godine


Je li se potencijalna nuklearna katastrofa u Japanu mogla izbjeći, pitanje je koje je na pameti svjetske javnosti nakon najnovijeg otkrića iz diplomatskih depeša koje objavljuje WikiLeaks. Prema dokumentu kojeg prenosi britanski Daily Telegraph, Japan je još prije dvije godine upozoren da sigurnosni standardi njihovih nuklearnih elektrana nisu na visini i da neće izdržati prirodnu katastrofu poput potresa i tsunamija koji su ih pogodili prošlog tjedna.

U depeši se citira izjava jednog od čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je japansku vladu upozorio da će u slučaju jakog potresa imati velikih problema sa svojim nuklearkama. Japanska je vlada tada obećala da će podići razinu sigurnosti u svim svojim nuklearnim elektranama, ali čini se da to obećanje nije do kraja ispunjeno. Najjači potres koje su japanske nuklearke mogle izdržati bez većih oštećenja bio bi 7 stupnjeva po Richteru, a potres koji je pogodio Japan prošlog tjedna imao je jačinu od čak 9 stupnjeva po Richteru.

Tražila se njegova ostavka. Katastrofa koja je zadesila Japan privremeno je ujedinila zemlju, te su politička prepucavanja za sada stavljena u drugi plan, ali nema nikakve sumnje da će politički protivnici premijera pozvati na odgovornost čim se situacija primiri
XS
SM
MD
LG