Dostupni linkovi

Dačić:Srbija ponudila pomoć Japanu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je u ime Vlade i u dogovoru s predsjednikom Srbije, ponudio Japanu pomoć u saniranju posljedica zemljotresa.

Dačić je rekao novinarima u parlamentu da je ponudjena pomoć u vidu slanja jednog spasilačkog tima, a da je Vlada Japana zahvalila na tome.

Srbija je ponudila pomoć i međunarodnim organizacijama i institucijama da zajednički učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija u Japanu, kao i da preko trećih država učestvuje u tim aktivnostima, kazao je on.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je precizirao da je japanskoj vladi ponuđena pomoć u vidu spasilačkog tima od 25 ljudi, sa tri tone pripadajuće opreme i dva psa tragača.

Marić je rekao da su 102 države ponudile pomoć Japanu, a da su, za sada, prihvaćene ponude njih 12, i to uglavnom velikih sila - SAD, Južne Koreje, Rusije, Australije...

Upitan o mogućim posledicama po ljudstvo zbog radijacije u Japanu, Marić je istakao da se, u svakom slučaju, niko ne bi igrao životima ljudi i da bi oni, ukoliko do toga dođe, bili angažovani u područjima gdje nema radijacije
XS
SM
MD
LG