Dostupni linkovi

Izbjegli iz Hrvatske predali peticiju predstavnici SE


Predstavnici izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske predali peticiju sa 45.000 potpisa zamjenici specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Savjeta Evrope.

U peticiji Nađi Ćuk oni traže pravično i trajno rešenje uskraćenih stanarskih, imovinskih i drugih stečenih prava.

Pored peticije, oni su uručili i prijedlog Rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su u Hrvatskoj oštećeni u imovinskim pravima.

Peticija i tekst predloga Rezolucije već su dostavljeni zvaničnicima i parlamentu Srbije, kao i šefu delegacije EU u Srbiji Vensanu Dežeru.

Predsjednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta kazao je da su ovi dokumenti sada upućeni najvišim zvaničnicima SE - generalnom sekretaru Torbjornu Jaglandu, predsjedniku Parlamentarne skupštine Melvutu Čavušogluu i komesaru za ljudska prava Tomasu Hamarbergu.

"Tražimo da SE podrži naš ključni zahtjev upućen Briselu, da se otvori suštinski dijalog sa Hrvatskom o trajnom i pravičnom rješenju svih 12 zahtjeva sadržanih u peticiji, prije potpisivanja ugovora sa Hrvatima o pristupanju u EU", izjavio je Linta.

"Očekujemo od šefa naše delegacije u PS SE Dragoljuba Mićunovića da utiče na to da se predlog naše rezolucije nađe na dnevnom redu i da se usvoji", kazao je Linta
XS
SM
MD
LG