Dostupni linkovi

SPC poziva građane Crne Gore da se izjasne na popisu


Episkopski savjet eparhija Srpske pravoslavne ckve (SPC) u Crnoj Gori smatra da se u Crnoj Gori vodi "medijska anticrkvena kampanja" koja je povezana
sa predstojećim popisom stanovništva i pozvao sve građane da se slobodno izjasne o svom identitetu.

"Svako ima pravo i obavezu da se slobodno i bez ikakvog straha i pritiska izjasni o svom identitetu", navodi se u današnjem saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Crnoj Gori.

Navodi da se Episkopski savjet koga čine mitropolit Amfilohije, episkop Mileševski Filaret, Budimljansko-nikšićki Joanikije, Zahumsko-hercegovački Grigorije, Dioklijski Jovan i umirovljeni Atanasije sastao juče u manastiru Svete Trojice u Pljevljima.

Građani Crne Gore pozivaju se da se "oslobode straha, nakupljenog naročito u periodu nasilja posle Drugog svjetskog rata" i da se "slobodno izraze o svom vjerskom, nacionalnom i jezičkom identitetu".

Episkopski savjet, takođe, osuđuje i "nezakonite pozive na otimanje hramova i druge crkvene imovine" i ističe da će "Pravoslavna crkva u Crnoj Gori svim pravnim sredstvima" zaštiti crkvenu imovinu.

Povodom nedavnog poziva crnogorskog premijera Igora Lukšića na dijalog oko prava korišćenja Cetinjskog manastira koje je ravnopravno sa SPC-om tražila Crnogorska pravoslavna crkca (CPC), Episkopski savjet je saopštio da je "Pravoslavna crkva otvorena za dijalog sa svim legitimnim predstavnicima tradicionalnih crkava i
verskih zajednica", ali dodaju, međutim, da je "nemoguć" dijalog sa "pseudocrkvenim
zajednicima".
XS
SM
MD
LG