Dostupni linkovi

Većina Turaka protivi se ulasku u EU


Većina Turaka kao da je izgubila strpljenje i protivi se ulasku Ankare u Evropsku uniju, što se dovodi u vezu sa sadašnjim zastojem u pristupnim pregovorima sa Briselom.

Prema anketi koju je sprovela tursko - njemačka Fondacija za obrazovanje i nauku (TAVAK) 60 odsto građna se izjasnilo protiv ulaska zemlje u Uniju, 35 odsto podržava integracije, dok se ostali nijesu izjasnili.

Kada su krajem 2005. godine počeli pristupni pregovori sa Unijom 70 odsto gradjana je bilo za ulazak zemlje u EU. Promjena raspoloženja može se objasniti zastojem u pregovorima, pošto se predsjednik Nikola Sarkozi i kancelarka Angela Merkel otvoreno protive članstvu Turske u EU.

Prema anketi, u kojoj je učestvovalo 1.540 gradjana, 35 odsto ispitanih misli da je Francuska najveća prepreka Turskoj na putu do Brisela, dok 23,5 odsto za to optužuje Njemačku, prenose današnji lokalni mediji. U Parizu i Berlinu, naime, smatraju da Ankari nije mjesto u "evropskoj porodici" i da njoj treba dati samo status "privilegovanog partnera" Unije. U Turskoj to odbacuju i kažu da se "pravila igre" ne mogu mijenjati pošto su pregovori već počeli, da treba primeniti iste kriterijume za sve zemlje kandidate za članstvo u EU.

Pristupni pregovori zbog toga nijesu mnogo odmakli od starta iako su počeli krajem 2005. godine. Razgovori su dosad završeni samo oko jednog poglavlja, deset je otvoreno, dok se isto toliko poglavlja našlo "na ledu" zbog protivljenja Francuske, Njemačke i Republike Kipar.
XS
SM
MD
LG