Dostupni linkovi

Dodik odbio Murov zahtjev kao uvredljiv


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je zahtjev prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za distrikt Brčko Roderika Mura da ovaj entitet dostavi pisana uvjeravanja da će poštovati već definisani status distrikta, ocijenivši ga neprimjerenim i uvredljivim.

Dodik je Muru poručio da je traženje pisanih uvjerenja da će neko poštovati Ustav i zakone čin kojim se ismijava postojeći pravni sistem BiH i pokazuje potpuno nepoštovanje činjenice da je riječ o pravnom sistemu suverene zemlje.

"Neću učestvovati u takvoj vrsti lakrdije. Smatram da svaki građanin, a pogotovo visoki zvaničnik, ima obavezu da poštuje navedene pravne akte. Činjenica je da je neophodno poštivanje Ustava, zakona i odredaba Opšteg okvirnog sporazuma o miru, tako da nikakva uvjeravanja nisu potrebna, jer se ti akti moraju poštovati", naveo je Dodik u pismu Muru.

Mur je u pismu predsjedniku Srpske objasnio da je njegov zahtjev za garancije motivisan predstojećom raspravom sa visokim predstavnikom, Upravnim odborom Savjeta za primjenu mira i Arbitražnim tribunalom za sporove oko međuentitetske granice u distriktu na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o budućnosti režima supervizije u Brčkom.

Dodik je u odgovoru Muru njegov zahtjev ocijenio kao pokušaj da sebi pribavi alibi za novu produžavanje supervizije nad distriktom Brčko, iako je "svjestan da su ispunjeni svi uslovi koje su njegov prethodnik Rafi Gregorijan i on definisali".
XS
SM
MD
LG