Dostupni linkovi

Gruevski predložio raspuštanje parlamenta



Makedonski premijer Nikola Gruevski predložio je da se 31. marta raspusti parlament i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori.

Gruevski je na sastanaku sa liderom najveće opozicione strake u Makedoniji - Socijaldemokratskim savezom Makedonije Brankom Crvenkovskim predložio da se do 30. marta izabere predsjednik Državne izborne komisije, izglasaju izmjene Zakona o izborima i formira skupštinska komisija za utvrđivanje stanja u izbornim spiskovima.

Crvenkovski je za odmrzavanje političkog procesa ponovo zatražio deblokadu računa televizije "A1" dnevnih listova "Vreme", "Špic"i "Koha e re". Gruevski, koji je lider VMRO DPMNE, rekao je da je ova vladajuća stranka spremna da razgovara o svim zahtjevima opozicije, osim o odmrzavanju računa televiziji "A1", jer je to u domenu tužilaštva.

Makedonska opozicija, koju predvodi Socijaldemokratski savez, više od mjesec dana ne učestvuje u radu Sobranja, smatrajući da nema uslova za politički dijalog u skupštinskoj sali. Prema izbornom zakonu, izbori moraju biti održani najkasnije 60 dana od dana raspuštanja parlamenta.

Zbog prijevremenih izbora Vlada je odgodila popis stanovništva, koji je bio najavljen za april, i predložila da bude u oktobru.
XS
SM
MD
LG