Dostupni linkovi

Propao još jedan krug pregovora o uspostavi vlasti u BiH



Novi krug pregovora o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini u utorak je okončan bez rezultata jer su HDZ BiH i HDZ 1990. odbili prihvatiti prijedlog međunarodne zajednice da te dvije stranke popune četiri a Socijaldemokratska partija (SDP) jedno ministarsko mjesto u budućoj vladi Federacije BiH koje pripada Hrvatima.

Nakon šestosatnih pregovora vođenih iza zatvorenih vrata u Uredu Visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu predsjednici četiri stranke novinarima su potvrdili kako dogovora nema a nisu mogli kazati hoće li i kada uslijediti novi krug razgovora.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić nisu željeli iznositi potankosti razgovora ustvrdivši tek kako su samo inzistirali da hrvatskim strankama pripadnu pozicije zaslužene na izborima u listopadu 2010. godine.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić bio je nešto konkretniji pojasnivši kako se nakon dugotrajnih pregovora međunarodna zajednica u utorak u njih uključila s vlastitim prijedlogom kojega su dva HDZ-a odbila.

"Konkretno, kada je riječ o Federaciji BiH predloženo je da četiri ministra iz reda hrvatskog naroda imenuju dva HDZ-a a jedno stranke predvođene SDP-om. Na razini države taj odnos bi bio 2:1 u korist dva HDZ-a a predsjedatelj Vijeća ministara BiH također bi bio iz HDZ-a", kazao je Tihić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumždija optužio je dva HDZ-a da pokušavaju prigrabiti sve hrvatske pozicije za sebe.
XS
SM
MD
LG