Dostupni linkovi

Još jedan požar u "Fukušimi"



Španska vlada naredila radnicima koji gase požare u nuklearnoj centrali "Fukušima 1" da se povuku zbog opasnosti od povećane radijacije. U reaktoru u Bloku 4 u japanskoj nuklearnoj centrali “Fukušima“ izbio je još jedan požar, saopštila je firma koja upravlja centralom, “Tokio elektrik pauer“.

Portparol "Tokio elektrik pauera", Hadžimi Motudžuku, rekao je da je požar izbio u spoljnom omotaču reaktora i da vatrogasci pokušavaju da ga lokalizuju. Japanska agencija za nuklearnu bezbednost potvrdila je požar, čiji uzrok još uvek nije poznat.

U istom reaktoru prethodno je već izbio požar, u bazenu za čuvanje nuklearnog goriva u kome se iskorišćeno nuklearno gorivo hladi, što je izazvalo oslobadjanje radioaktivnosti u atmosferu.

“Tokio elektrik pauer“ ranije je saopštio da je odustao od plana da iskoristi helikoptere kako bi usuo vodu u reaktor u Bloku 4, u kome je došlo do pregrevanja bazena sa gorivom. Iz te firme je saopšteno da su helikopteri procenjeni kao nepraktični, i da se razmatraju druge opcije.

Zvaničnici u centrali pokušavaju da otklone kvarove na bezbednosnim sistemima u nekoliko reaktora u “Fukušimi“, do kojih je došlo posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan.
XS
SM
MD
LG