Dostupni linkovi

Skupština Srbije izabrala nove ministre


Skupština Srbije izabrala je u ponedeljak uveče nove članove vlade koja ima 17 resora i 21 člana umesto dosadašnja 24 ministarstva i 27 članova vlade.

Za izbor novih članova vlade glasalo je 129 poslanika, protiv je bilo 19 i nije bilo uzdržanih.

Za izbor nove vlade glasali su poslanici iz koalicije Za evropsku Srbiju, koalicije oko Socijalističke partije Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođenskih Mađara.

Iz opozicije su glasali samo poslanici Demokratske stranke Srbije koji su bili protiv.

Glasanje je obavljeno prozivkom, a novi članovi vlade su, po izboru u parlamentu, položili zakletvu.

Premijer Mirko Cvetković je u rekonstruisanoj vladi istovremeno i ministar finansija, dok je Verica Kalanović iz G17 plus nova potpredsednica vlade. Dušan Petrović iz Demokratske stranke izabran je za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, a Nebojša Ćirić iz G17 plus za ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Milutin Mrkonjić iz Socijalističke partije Srbije izabran je za ministra za infrastrukturu i energetiku, Milan Marković iz DS-a za ministra za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, a Žarko Obradović iz SPS-a za ministra prosvete i nauke.

Za ministra zdravlja izabran je Zoran Stanković koga je na to mesto predložio G17 plus, dok je Oliver Dulić iz DS-a izabran za ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Za ministra kulture, informisanja i informacionog društva izabran je Predrag Marković iz G17 plus, a za ministra vera i dijaspore Srđan Srećković iz Srpskog pokreta obnove.
XS
SM
MD
LG