Dostupni linkovi

Mesić: Okaniti se iluzija o podjeli Bosne i Hercegovine


Želim poručiti onima koji misle da se BiH može raspasti da se "okane tih iluzija, a osamostaljivanjem Crne Gore i Kosova, završena je podjela ovog prostora", izjavio je danas u Sarajevu bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, dodajući da su "mnogi pokušali razbiti BiH, ali da u tome nisu uspjeli".

"BiH mora ispuniti uvjete i ostvariti standarde koji vrijede u Evropskoj uniji (EU), koja ima mana, ali, ipak, više pozitivnih strana. Uspjeh Hrvatske biće kada se svi naši susjedi uključe u EU, a ne samo naš ulazak u tu zajednicu", kazao je Mesić.

Bivši predsjednik smatra da će najbolji faktor mira u svijetu biti udružena Evropa, što bi isključilo mogućnost novih ratova.

"Tada sigurno ne bi bilo razloga za mijenjanje granica. Hrvatska politika prema BiH se promijenila, jer smo poručili bh. Hrvatima da je ovo njihova domovina, a Sarajevo glavni grad, te da svoju politiku kreiraju tu, u Sarajevu. Kada to isto uradi i Beograd, odnosno poruči Srbima u BiH da im je ovo domovina, odnosno nikakav entitet, te da je Sarajevo glavni grad i da tu kreiraju politiku, onda ćemo vjerovatno zajedno imati bolje stanje u državi", rekao je Mesić, dodajući da "ne možemo biti zadovoljni s Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer smo dobili nefunkcionalnu zemlju".
XS
SM
MD
LG