Dostupni linkovi

Karzai pozvao NATO da prekine operacije u Afganistanu


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je danas NATO da prekine svoje vojne operacije u zemlji, govoreći u provinciji Kunar gdje je nedavno u operaciji međunarodnih snaga poginulo 70 civila.

Karzai se sastao sa skoro 500 plemenskih vođa svih oblasti provincije na istoku zemlje u sjedištu provincijskih vlasti u Asadabadu.

Sastanku su prisustvovali i rođaci ubijenih civila, koje je prema tvrdnjama afganistanske vlade, ubio NATO prošle nedelje.

"Povodom ovog sastanka upitao bih NATO i SAD, sa dostojanstvom i poniznošću i bez arogancije, da u potpunosti okončaju svoje operacije u našoj zemlji", rekao je Karzai.

"Ako je ovo rat protiv međunarodnog terorizma, on bi trebalo da se odvija u regionima na koje smo ukazali još prije devet godina, što i oni sami znaju", kazao je Karzai.

Afganistanski predsjednik koji je došao na vlast krajem 2001. uz podršku SAD, u posljednjih nekoliko godina poziva međunarodne snage da napadnu talibanske pobunjenike u njihovim bazama u inostranstvu, posebno u Pakistanu, umjesto u afganistanskim selima.
XS
SM
MD
LG