Dostupni linkovi

Oslabljen cunami talas prošao Južnom Amerikom


Talas cunamija koji je izazvao razoran zemljotres na sjeveroistočnoj obali Japana prošao je ostrva i priobalna područja Latinske Amerike čije je stanovništivo bilo upozoreno da se evakuiše ili skloni na više dijelove.

Luke i plaže su bile privremeno zatvorene a stanovnicima ostrva i priobalnih područja rečeno je da se sklone na više dijelove dok ne prođe cunami izazvan zemljotresom od 8,9 stepeni koji je pogodio Japan.

Dok je poplavni talas prešao široki Pacifik i došao do južne hemisfere samo malo viša voda od uobičajene stigla je do obale Meksika, Hondurasa, Kolumbije, ostrva Galapagos, Istočnog ostrva, Perua i obale Čilea.

Evakuisani su priobalni dijelovi Ekvadora i Čilea. Visoki talasi prošli su kroz luku i marine ljetovališta Kabo San Lukas u Donjoj Kaliforniji, brodovi su se ljuljali ali voda nije prešla nadzide i nije izazvala štetu.

U Hondurasu su zvaničnici javili da su talasi duž obale te zemlje malo veći od uobičajnog metra visine i označili su kraj uzbune na cunami u sedam uveče u petak (2.00 po centralnoevropskom vremenu).

Poplavni talas kretao se Pacifikom brzinom od 800 kilometara na sat, ali su ljudi imali dovoljno vremena da budu upozoreni i da se sklone.
XS
SM
MD
LG