Dostupni linkovi

Čelnici euro zone pojačali mjere za odbranu zajedničke valute


Čelnici 17 zemalja euro zone dogovorili su se u subotu u ranim jutarnjim satima da će povećati stvarne zajmodavne kapacitete evropskog fonda za pomoć zemljama u financijskim poteškoćama te olakšati Grčkoj vraćanje duga.

Nakon maratonskog izvanrednog sastanka na vrhu, koji je započeo u petak naveče, dogovorili su se da se stvarni zajmodavni kapaciteti Europskog fond za financijsku stabilnost (EFSF) povećaju na 440 milijardi eura. Taj fond na papiru je imao 440 milijardi eura, ali je mogao posuditi samo 250 milijardi eura.

Takođe je dogovoreno da će Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će od sredine 2013. godine zamijeniti EFSF raspolagati s 500 milijardi eura.

Dogovoreno je i, što se smatra najdalekosežnijom mjerom, da taj fond može na tržištu kupovati obveznice zemalja članica u financijskim poteškoćama, pod uvjetom da ta zemlja donese program ozdravljenja svojih financija i da ga striktno provodi. Tome se do sada protivila Njemačka.

Riječ je o načelnom dogovoru i potrebno je još dogovoriti sve pojedinosti što bi trebalo biti gotovo do sljedećeg redovnog samit EU, 24. i 25. marta.
XS
SM
MD
LG