Dostupni linkovi

Saudijska policija sprečila protesteU glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, stotine policajaca sprečile su danas proteste za demokratske reforme koji se šire arapskim svetom.

Na istoku zemlje, policija je juče pucala da bi rasterala demonstrante u gradu Katif gde živi šiitska manjina.

Najmanje troje demonstranata i jedan policajac su ranjeni.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je danas Saudijsku Arabiju da poštuje pravo na slobodu mirnog okupljanja povodom poziva preko društvene mreže Fejsbuk na demonstracije pod nazivom "Dan gneva".

Nemiri koji bi eventualno izbili tokom protesta u Saudijskoj Arabiji potresli bi svetsko tržište zbog značaja izvoza nafte iz te zemlje.

Nerazumevanje između vlasti i manjinskih šiita koji čine 10 odsto stanovništva je uobičajeno u Saudijskoj Arabiji, ukazuje AP.

Šiiti se žale na diskriminaciju, tvrdeći da im je onemogućen pristup ključnim mestima u vojsci i državnim službama i da ne dobijaju ravnopravan deo bogatstva zemlje.

Prozapadno orijentisana kraljevska porodica je zabrinuta da bi protesti otvorili prostor za šitsku silu Iran da zauzme jače pozicije i optužila je strance u zemlji da pripremaju demonstracije koje su zakonom zabranjene.
XS
SM
MD
LG