Dostupni linkovi

UN pozivaju saudijske vlasti da poštuju pravo na okupljanjeVisoki komesarijat UN za ljudska prava pozvao je danas Saudijsku Arabiju da poštuje pravo na slobodu mirnog okupljanja povodom poziva preko društvene mreže Fejsbuk na demonstracije pod nazivom "Dan gneva".

"Zabrinuti smo onim što može da se kasnije danas dogodi u Saudijskoj Arabiji, gde je situacija veoma zategnuta", izjavio je novinarima u Ženevi portparol Visoke komesarke UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Jake snage bezbednosti raspoređene su danas u Rijadu i drugim saudijskim gradovima.

SAD, koje su glavni saveznik Saudijske Arabije, ponovo su juče pozvale na poštovanje slobode izražavanja nakon incidenta u kojem su tri osobe povređene u delu zemlje gde živi šiitska manjina.

Preko Fejsbuka i Tvitera upućen je poziv na okupljanje u severnom delu Rijada nakon današnje molitve. Pozivi su upućeni i na okupljanja u drugim gradovima poput Džede, na zapadu zemlje, i Damana, na istoku.

Za sada neidentifikovani organizatori demonstracija traže uspostavljanje izabranih institucija umesto sadašnje Šure, konsultativnog saveta čije članove imenuje kralj, i formiranje vlade koju sada takođe određuje kralj.
XS
SM
MD
LG