Dostupni linkovi

Zemlje naslednice SFRJ krajem aprila u Sarajevu



Pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić izjavio je danas da će Sarajevo, kao domaćin sastanka Komisije za sukcesiju bivše SFRJ, narednu sednicu zakazati za drugu polovinu aprila.

"Pošto je do sada bilo nekih tehničkih problema sa Srbijom vezano za kratke rokove kada smo zakazivali sastanke, sada smo odlučili da reagujemo ranije i zakažemo sastanak za drugu polovinu aprila", rekao je Kelić agenciji Beta.

On je istakao da će se na sastanku u Sarajevu razgovarati o celokupnoj implementaciji Sporazuma o sukcesiji, a izdvojena tačka će biti pitanje mešovitih banaka.

Kelić je objasnio da je tadašnja Narodna banka Jugoslavije (NBJ), čiji je pravni naslednik sadašnja Narodna banka Srbije, na svom računu 90-tih godina imala 645 milina dolara.

Međutim, 2001. godine na velikom sastanku sukcesora u Beču je zaključeno da je na računu ostalo svega oko 56,6 miliona dolara.

Od 2001. godine je održano 15 sastanaka, a do danas nismo našli odgovor na pitanje gde i kako je taj novac potrošen", rekao je Kelić.

On je istakao da je samo Srbija imala pristup novcu NBJ.

Kelić je naglasio da se novom sastanku, koji se odlaže više od godinu dana, "nadaju i raduju skoro sve zemlje sukcesori".
XS
SM
MD
LG