Dostupni linkovi

Karadžić traži još šest nedelja pauze



Optuženi Radovan Karadžić zatražio je danas da mu suđenje pred Haškim tribunalom bude prekinuto na dodatnih šest nedelja, posle mesec i po dana pauze koja će po odobrenju pretresnog veća početi krajem marta.

Karadžić je u zahtevu naveo da mu je dodatno vreme potrebno da prouči veliki broj potencijalno oslobađajućih dokumenata koje mu je tužilaštvo sa zakašnjenjem dostavilo krajem februara.

Odbrana je precizirala da je dobila 20.000 stranica dokumenata i 38 video traka koje traju 178 sati.

Sredinom februara, sudije su odlučile da, na zahtev Karadžića, iz istog razloga suđenje prekinu od 21. marta do 5. maja.

Sudije su u toj odluci naglasile da je tužilaštvo ponovo prekršilo svoju obavezu da potencijalno oslobađajuće dokumente dostavi odbrani što je pre moguće.

Od početka, u aprilu prošle godine, suđenje Karadžiću je iz sličnih razloga - između ostalog i obelodanjivanja ratnih dnevnika komandanta VRS Ratka Mladića - bilo prekinuto tri puta - u avgustu, septembru i novembru, najduže na mesec dana.

Bivšem predsedniku Republike Srpske, Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika misija UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG