Dostupni linkovi

Baradej kandidat za predsednika



Jedan od vođa egipatskih demonstranata Muhamed el Baradej kandidovaće se za predsedničke izbore u toj zemlji, koji će biti održani ove godine.

On je rekao jednoj privatnoj televiziji da je Egiptu potreban novi ustav i da će na predstojećem referendumu o ustavnim promenama, 19. marta, glasati protiv njih.

"Aktuelni ustav je propao. Bila bi to uvreda za revoluciju ukoliko odlučimo da obnovimo ovaj ustav", kazao je Baradej i poručio da je umesto takvog rešenja potrebno izraditi novi ustav i raspisati predsedničke i parlamentarne izbore.

Amandmani, naime, predviđaju ograničenje broja uzastopnih predsedničkih mandata i skraćivanje njihovog trajanja, tako da budući predsednici mogu na vlasti biti u najviše dva uzastopna četvorogodišnja mandata.

Oni otvaraju i mogućnost da na izborima učestvuju i nezavisni i opozicioni kandidati.

El Baradej, međutim, smatra da predložene izmene ne ograničavaju moć predsednika, kao i da ne pružaju dovoljno vremena političkim partijama da se organizuju.

On je od 1997. do 2009. godine bio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, a 2005. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir
XS
SM
MD
LG