Dostupni linkovi

Karlos Slim i dalje najbogatijiBroj milijardera u svetu porastao je za 199 tokom prošle godine, ali se ni jedan nije ni primakao Mekiskancu Karlosu Slimu (71), telekomunikacijskom magnatu i najbogatijem čoveku na planeti, koji je svom bogatstvu dodao još 20,5 milijardi dolara, objavio je američki magazin Forbs (Forbes).

Broj milijardera na listi Forbsa popeo se na rekordnih 1.210 sa zajedničkim bogatstvom od 4.500 milijardi dolara u odnosu na 3.600 milijardi doara godinu dana ranije.

Najveći "komad" tog bogarstva, oko 1.500 milijardi dolara, drže Amerikanci, ali je više od polovine novih milijardera iz Brazila, Rusije, Indije i Kine. Kina sada ima 115 milijardera, a njabogatiji među njima je Robin Li sa devet milijardi dolara.

Na vrhu liste u drugoj uzastopnoj godini je meksički telekomunikacijski magnat Slim, čije se bogatstvo popelo na 74 milijarde dolara zahvaljući snazi meksičke berze, jačem pesozu i uspešnim poslovnim potezima, kaže Forbs.

Broj dva na listi je Bil Gejts (Bill Gates), saosnivač Majkrosofta (Microsoft) sada u potpunosti posvećen filantropiji, čija se čista imovina ceni na 56 milijardi dolara.

Forbs beleži da je Gejts, nekad najbogatiji čovek na svetu, dao 30 milijadi dolara Gejtsovoj fondaciji.

Ozdravljenje berzi pomoglo je da se imovina ulagača Varena Bufeta (Warren Buffett) uveća na 50 milijadi dolara. Povratak apetita potrošača za luksuznom robom uzdigao je šefa francuskog modnog džina LVMH Bernarda Arnoa na četvrto sa sedmog mesta liste, sa bogatstvom od 41 milijardu dolara.

Mark Cukerberg (Zuckerberg), direktor popularne društvene internet mreže Fejsbuk (Facebook), imao je najbži rast lične imovine.

Bogatstvo mu se utrostručilo na 13,5 milijadri dolara i postavilo ga na 52. mesto na listi.

Na listi je 332 ljudi iz Azije koja je je prvi put dala više milijardera nego Evropa gde ih je 300. Moskva, za 79 milijardera, je iznad svih drugih gradova sveta.

SAD vode u zbiru milijardera sa 413 od 1.210.
XS
SM
MD
LG