Dostupni linkovi

Buzek: EU mora da pomogne arapskom svetu



Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Ježi Buzek rekao je da je nužno da Evropska unija u arapskom svetu počne da pomaže ljude i vrednosti, a ne da se orijentiše, kao do sada, na svoje interese i stabilnost preko saradnje sa tamošnjim režimima.

Buzek je, uoči samita EU posvećenog situaciji u Libiji i arapskim zemljama zahvaćenim buntom građana protiv vladajućih režima, rekao poljskom listu Žečpospolita da Evropa mora da krene odmah od humanitarne pomoći.

"I uvođenje zabrane letova može da spasi hiljade Libijaca. Takođe, treba otvoriti evropsko tržište, treba investirati, jednostavno, pomoći im da stvore nova radna mesta. To može da smanji emigraciju u EU, što postaje ogroman unutrašnji problem", naveo je Buzek.

Šef EP upozorio je da se u arapskom svetu rađa potpuno novi fenomen građanskog društva.

"Stiže vreme za demokratiju, ali ona mora da proističe od očekivanja ljudi, ne možemo da im je nametnemo. Ne znači da nismo grešili. Zemlje EU su suviše veliku težinu pridavale stabilizaciji preko saradnje sa vladajućim režimima, a demokratija i ljudska prava su jednako važna kao i stabilizacija", rekao je Buzek.
XS
SM
MD
LG