Dostupni linkovi

Beograd i Priština posvećeni nastavku razgovora što prije


Dijalog timova Beograda i Prištine održan je u konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi, i bio je informativan i produktivan, a obje strane su ponovile svoju posvećenost nastavku razgovora u što kraćem roku, saopšteno je večeras iz EU.

EU, pod čijim pokroviteljstvom su dve delegacije razgovarale sinoć i danas u Briselu, naznačila je koji bi ciljevi dijaloga trebalo da budu - da se otklone prepreke koje imaju negativan uticaj na svakodnevni život ljudi, poboljša saradnja i postigne napredak na putu ka EU.

Prvi sastanak dvije strane, kako se dodaje u saopštenju, omogućio je razmatranje raspoloživosti informacija iz matičnih knjiga i katastra, pitanja koja imaju direktan uticaj na svakodnevni život ljudi.

Obje strane su se složile, kako se navodi, da bi te informacije trebalo da budu dostupne kako bi se građanima garantovala zakonska sigurnost.

Na sastanku se razgovaralo i o regionalnoj trgovini i slobodi kretanja dobara, što je pitanje od posebnog značaja za ekonomski razvoj malih tržišta od kojih je sastavljen region jugoistočne Evrope, ukazuje EU.

Dvije strane su pozitivno ocijenile svoje učešće u sporazumu CEFTA, ključnom za ekonomski razvoj regiona, navodi se u saopštenju i dodaje da su se Priština i Beograd obavezali da će tokom 2011. učestvovati u predsjedavanju tom organizacijom.

Timovi Srbije i Kosova dotakli su se i pitanja telekomunikacija i neophodnosti uspostavljanja normalne komunikacije kroz regulaciju avionskog saobraćaja, dodaje se u saopštenju.

EU navodi i da su se dvije strane složile da do drugog sastanka treba da dođe u kratkom roku.
XS
SM
MD
LG