Dostupni linkovi

Talibani preuzeli odgovornost za napad na sahrani


Pakistanski talibani preuzeli su danas odgovornost za bombaški napad na učesnike pogreba u Pešavaru u kojem je, prema posljednjim podacima bolničkih i policijskih
zvaničnika, poginulo najmanje 36 a povrijeđeno više od 100 ljudi.

Bombaš samoubica digao je jutros sebe u vazduh na veoma posjećenom
pogrebu supruge jednog policaijca kojem su prisustvovali brojni pripadnici plemenskih milicija.

Te milicije se bore, uz državnu podršku, protiv talibanskih ekstremista na sjeverozapadu Pakistana kojima su obližnje, pogranične oblasti sa Avganistanom, najača uporišta.

Očevici kažu da je bombaš bio stariji tinejdžer i da se pojavio pred sam početak pogrebne ceremonije, na kojoj je bilo oko 300 ljudi.

Portparol talibanskih ekstremista Asanulah Asan rekao je da su plemenski milicioneri bili na meti zato što su u savezu s vladom Pakistana i time sa SAD.

Komandant jedne od plemenskih milicija Dilavar Kan rekao je da će se konsultovati sa svojim borcima i plemenskim starešinama u vezi sa daljim angažovanjem u borbi s talibanima, navodeći da pakistanska vlada nije obezbijedila njegovim ljudima neophodne resurse.

Talibani i pripadnici Al Kaide u oružanom su sukobu sa pakistanskom državom na koju udaraju iz baza u pograničnim oblastima na sjeverozapadu zemlje.
XS
SM
MD
LG