Dostupni linkovi

Tri turska ministra podnijeli ostavke pred izbore


U okviru priprema za parlamentarne izbore tri ministra koja se nalaze na ključnim pozicijama u turskoj vladi podnijela su ostavke kako ne bi zloupotrijebili položaj i utjecali na predizbornu kampanju.

Ostavku je podnio ministar unutrašnjih poslova, pravosuđa i transporta a predsjednik Abdulah Gul je na ta mjesta već postavio nestranačke ličnosti, koje će voditi te resore do parlamentarnih izbora koji su službeno zakazani za 12. jun ove godine.

Prema odredbama ustava, ministri koji vode te resore moraju povući s tih funkcija kako ne bi u predizbornoj kampanji zloupotrijebili položaj i omogućili privilegovani status stranci kojoj pripadaju i koja je na vlasti.

U Turskoj je na vlasti proislamistička Partija pravde i razvoja, koja je na izborima prije četiri godine osvojila skoro 47 posto glasova, i prema važećem proporcionalno većinskom izbornom sustavu ima sada apsolutnu većinu zastupnika u parlamentu i mogla je sama formirati vladu.

Prema prvim najavama, u predizbornu kampanju, koja je praktički već počela, uključit se skoro 30 stranaka, kao i mnogi kandidati za nezavisne poslanike. Prema važećem zakonu, da bi neka stranka izborila mjesto u parlamentu koji ima 550 zastupnika, potrebno je da osvoji deset posto glasova.

Prema najnovijim anketama, koje treba prihvatiti s rezervom jer je do izbora ostalo tri mjeseca, ponovno će pobijediti Partija pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je na vlasti od 2002. godine.

Predsjednik vlade je nedavno izjavio da će se povući iz politike ukoliko njegova stranka pretrpi poraz na predstojećim parlamentarnim izborima.
XS
SM
MD
LG