Dostupni linkovi

Gadafi poručuje da će se boriti bude li zone zabrane letenja


Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je da će se Libijci boriti protiv zapadnih sila ako one uvedu zonu zabranjenog leta, dodajući da bi to pokazalo kako je njihova stvarna namjera da dođu do libijske nafte i narodu oduzmu slobodu.

"Donesu li takvu odluku, to će biti korisno za Libiju, zato što će libijski narod vidjeti istinu, da je ono što oni žele kontrola Libije kako bi ukrali njihovu naftu", izjavio je Gadafi u utorak uvečer u intervjuu za tursku državnu televiziju TRT, koji je emitiran u srijedu.

"Onda će libijski narod podići oružje protiv njih", rekao je Gadafi, prenijele su agencije.

SAD i Velika Britanija su razmatrale uvođenje zone zabrane letenja nad Libijom kako bi spriječile Gadafija da ratnim zrakoplovima napada pobunjenike.

Libijska državna televizija u srijedu ujutro je emitovala Gadafijevo obraćanje grupi mladih u gradu Zintanu, oko 120 kilometara jugozapadno od Tripolija, gdje je pozvao Libijce u istočnom dijelu zemlje, koji je pod kontrolom pobunjenika, da preuzmu kontrolu od opozicijskih lidera.

Libijski vođa je ponovo okrivio pripadnike Al-Qaide iz Egipta, Alžira, Avganistana i Palestinskih teritorija za nerede koji potresaju njegovu zemlju od 15. februara.

Takođe je upozorio da će uspije li Al-Qaida preuzeti kontrolu nad zemljom, "čitava regija, do Izraela, biti zahvaćen haosom".

"Međunarodna zajednica počinje shvaćati da moramo spriječiti Osamu bin Ladena da preuzme kontrolu nad Libijom i Afrikom", rekao je Gadafi za tursku televiziju.
XS
SM
MD
LG