Dostupni linkovi

File: Napredak Crne Gore ka EU je izuzetan


Napredak Crne Gore ka ispunjenju kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji izuzetan je, ocijenio je komesar Unije za proširenje Štefan File, u obraćanju Evropskom parlamentu. File je kazao da je Crna Gora ostvarila važan napredak u dostizanju zakonskih i institucionalnih okvira, javlja Radio Antena M.

Crna Gora je, takođe, snažno posvećena regionalnoj saradnji. Zabilježila je i solidan napredak u sprovođenju strukturalnih ekonomskih reformi, kao i u većini drugih zahtjevanih oblasti, naveo je File.

Kako je kazao, odluka Evropskog savjeta da odobri status kanidata Crnoj Gori je priznanje tih postignuća i snažan signal koji potvrđuje kredibilitet politike proširenja EU.

File je podsjetio da se prošle sedmice sastao sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, čija je posvećenost da nastavi sa reformama, kako ističe, ohrabrujuća.

Evropski komesar je kazao i da će procjena crnogorskog ispunjenja predpristupnih kriterijuma biti prezentovana u oktobru.

Samo ukoliko Komisija konstatuje da je Crna Gora dostigla neophodan stepen usklađenosti sa pristupnim kriterijumima, posebno kada se radi o sedam ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije, biće u poziciji da dobije preporuku za početak pregovora, poručio je File. Kako je rekao, budućnost Crne Gore je nesporno u EU.
XS
SM
MD
LG