Dostupni linkovi

USKOK proširio istragu protiv Sanadera i Ježića


USKOK je proširio istragu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i vlasnika Dioki grupe i riječkog Novog lista Roberta Ježića, zbog sumnje da su Ježićevoj kompaniji pokušali pribaviti nezakonitu dobit od čak 10 miliopna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.

U saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici USKOK je naveo da se Sanader tereti za pokušaj zloupotrebe položaja i ovlasti, a Ježića za podsticanje na zloupotrebe.

USKOK sumnja da je Sanader kao predsjednik vlade od novembra 2008. do juna 2009. koristio položaj kako bi se u što kraćem roku realizovao kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uslovima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić. No, ta je cijena za 10 miliona eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodato.

U USKOK-u ističu da je nakon proširenja istrage Austriji, gdje se Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru, upućena zamolnica za uručenje "potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika", a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Od decembra prošle godine i Ježić se nalazi u pritvoru, a na zagrebačkom Županijskom sudu poslijepodne bi se trebalo održati ročište na kojem će se odlučiti hoće li ostati u Remetincu.

Protiv Ježića i Sanadera od ranije se vodi istraga zbog sumnje da su zajedno s bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorili prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 miliona kuna. Mravak je osumnjičen i da je u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao i zajam od 15 miliona kuna.

Sanader se, osim toga, sumnjiči i u aferi "Fimi media", u kojoj je iz javnih poduzeća i ministarstava navodno izvučeno oko 80 miliona kuna. Tereti se i za dobivanje provizije za kredit koji je Hypo banka dala hrvatskoj Vladi.
XS
SM
MD
LG