Dostupni linkovi

Libijski pobunjenici odbili pregovore sa Gadafijem


Nacionalno libijsko vijeće, koje su formirali protivnici libijskog vođe Moamera Gadafija, odbilo je u utorak ponudu libijskog vođe za održavanje pregovora na kojima bi bilo pronađeno rješenje za krizu u Libiji, dok su predstavnici vlasti saopštili da takvih ponuda nije ni bilo.

Portparol Nacionalnog libijskog vijeća Mustafa Geriani izjavio je Rojtersu da je ponuda libijskog vođe odbijena jer oni "nemaju razloga da razgovaraju s nekim ko je prosuo libijsku krv i nastavlja to činiti i dalje".

"Nećemo pregovarati s njim. On zna gdje se nalazi aerodrom u Tripoliju i sve što treba da se dogodi jeste da ode i zaustavi krvoproliće", izjavio je Geriani za AFP.

Jedan zvaničnik libijske vlade, koji nije želio da mu bude navedeno ime, oštro je demantovao da je Gadafijev režim uopšte i ponudio razgovore s vođama pobunjenika, navela je francuska agencija.

U međuvremenu su protivnici libijskog vođe saopštili da su Gadafijeve snage izvršile zračni napad na Ras Lanuf, ali, kako su naveli, njihov posljednji kontrolni punkt se još uvijek nalazi na istom mjestu, a Gadafijeve snage nijesu napredovale na tome području. Pobunjenici drže pod kontrolom i grad Es Sider.

U Misratahu, koji je također pod kontrolom Gadafijevih protivnika, a koji se nalazi između Tripolija i istočne linije sukoba, zbog nedostatka bolničkih kreveta ranjeni su smješteni i po hodnicima medicinskih ustanova.

Ministri zemalja članica NATO-a sastat će se u četvrtak u Briselesu, dok će u petak biti održan vanredni samit EU-a radi rješavanja krize u Libiji.

Bijela kuća je saopštila da razmatra, pored ostalih, i opciju naoružavanja Gadafijevih protivnika, dok je ministar obrane Robert Gates upozorio da bi svaku intervenciju morala odobriti međunarodna zajednica.
XS
SM
MD
LG