Dostupni linkovi

Kaznena prijava zbog srpskog logora u Boboti


Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDL SKL) predat će danas Županijskome državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv poznatih i nepoznatih osoba zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenoga u koncentracionom logoru u Boboti, selu u blizini Vukovara, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara Ivo Kovačić.

"Postoji osnovana sumnja da su i poznate i nepoznate osobe počinile kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika tako što su nakon okupacije hrvatskoga područja tijekom ljeta i jeseni 1991. godine stanovnike opštine Tordinaca, grada Vukovara i opštine Tenje te zarobljene branitelje 122. đakovačke brigade zatočili u logoru u Boboti. Ubijali su zarobljenike, svakodnevno ih tukli rukama, nogama, palicama, mučili ih strujom i vješali ih", rekao je Kovačić.

U kaznenoj prijavi navode da zarobljenicima nije davana hrana i voda, da im se prijetilo smrću, da su vođeni na lažna strijeljanja, da su zatvarani u samice i prisiljavani gledati fizička maltretiranja drugih logoraša. Kovačić je naveo da je logor Bobota otvoren 2. maja 1991. godine u zgradi ambulante, čiji je podrum pretvoren u zatvor, te da je bio otvoren sve do decembra te godine.

Kovačić je naveoda je dosadašnjim radom na istraživanju zločina, a na temelju izjava logoraša, utvrđeno kako bi odgovorne osobe za zločine u koncentracionom logoru Boboti mogle biti komandir milicije Dragutin Stegnjaja, njegov zamjenik Marko Lukić i milicajci Željko Leskovc, Predrag Ilić, Novak Tešić kao u druge nepoznate osobe.
XS
SM
MD
LG