Dostupni linkovi

Češka neće blokirati Hrvatsku na putu ka EU


Češki predsjednik Vaclav Klaus podržao je danas u Pragu što brži ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i obećao hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da češka svojim insistiranjem na izuzetku iz Lisabonskog sporazuma neće blokirati prijem Hrvatske u
EU.

Češka je izborila za sebe izuzetak da se na nju ne odnosi Povelja osnovnih prava EU koja je dio novog Lisabonskog sporazuma a taj češki izuzetak trebalo bi da se priključi pristupnom sporazumu Hrvatske i zajedno sa njim i ratifikuje.

U Češkoj se već nekoliko mjeseci nagađa da bi, ako ostale članice EU ne budu voljne da ratifikuju taj izuzetak za Češku, ova zemlja mogla da blokira pristupanje Hrvatske, što je Klaus danas demantovao.

Pored razmatranja dokle su dospjeli pristupni pregovori Hrvatske Josipović i Klaus su razmotrili problem sve manje podrške Hrvata članstvu u Uniji.

"Na podršku stanovništva za ulazak u Uniju odrazila se dužina pristupnih pregovora ali i ekonomski problemi. Na početku je podrška iznosila 75 odsto, sada se kreće oko 50 odsto", rekao je novinarima u praškom predsjedničkom zamku Hradčani Josipović.

Predsjednik Hrvatske počeo je danas dvodnevnu posetu Češkoj razgovorima sa glavnim domaćinom Vaclavom Klausom a srešće se i sa premijerom Petrom Nečasom i predsjednicima oba doma češkog parlamenta.
XS
SM
MD
LG