Dostupni linkovi

Ponavljanje suđenja "zemuncu" Milošu Simoviću za ubistvo Đinđića


Specijalni sud u Beogradu odobrio je ponavljanje suđenja nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ponovljeno suđenje odobreno je i za krivična djela koja je počinio kao pripadnik te kriminalne grupe, izjavila je portparolka i sudija tog suda Maja Kovačević.

Shodno zakonu, postupak će biti ponovljen samo u odnosu Simovića i Milana Kalinića koji je prošlog juna uhapšen u Hrvatskoj, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

Pošto je Simoviću suđeno u odsustvu, sud je prihvatio njegov zahtjev za ponavljanje suđenja, objasnila je ona.

Simović je osuđen na 30 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera, a na 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela u procesu protiv "zemunskog klana".

Maja Kovačević napomenula je da će početak suđenja biti naknadno zakazan pošto sud čeka odluku o istim zahtevima Sretka Kalinića, koji je osuđen u oba procesa na iste kazne kao Simović.

Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana pošto je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera).

Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske. Simović se od juna nalazi u požarevačkom zatvoru Zabela gde služi višedecenijsku kaznu zatvora, dok je Kalinić u Okružnom zatvoru u Beogradu.
XS
SM
MD
LG