Dostupni linkovi

Ešton i Reding se založile za društvo bez diskriminacije


Visoka predstavnica Evropske za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton i potpredsjednca Evropske komisije Vivijen Reding danas su, povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, naglasile svoju posvećenost promovisanju prava žena i ravnopravnosti polova i zauzele se za društvo bez polne diskriminacije.

"Samo putem preduzmanja odvažnih koraka možemo obezbijediti budućnost bez diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojčicama, svijet koji svima pruža iste mogućnosti", poručile su u zajedničkoj izjavi Eštonova i Redingova.

One su ukazale na značaj obrazovanja kao osnovnog ljudskog prava, osnove ekonomske sigurnosti i održivog razvoja.

One smatraju da su žene odigrale ključnu ulogu u sprovođenju promjena u sjevernoj Africi i uprkos izloženosti nasilju, pridružile se borbi za promjene.

Eštonova i Redingova izrazile su nadu da će dosadašnja ključna uloga žena u sjevernoj Africi biti u potpunosti izražena putem institucionalnih promjena koje su već tema razgovora u ovom regionu.

"Žene moraju zauzimati centralno mjesto u razgovorima o budućem poretku", naglasile su one.

Eštonova i Redingova su konstatovale da Međunarodni dan žena podsjeća na veliki broj žena širom svijeta koje su i dalje neravnopravne, koje zarađuju manje i manje su zastupljene u političkom svijetu.
XS
SM
MD
LG