Dostupni linkovi

Hrvatski sindikat seljaka najavljuju blokadu cijele zemlje


Sindikat hrvatskih seljaka najavio je da će do kraja sedmice blokirati cijelu Hrvatsku i da neće odustati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Predsjednik Sindikata Tomislav Pokrovec rekao je da će se poljoprivrednici u srijedu pridružiti "facebook" demontrantima u Vinkovcima, a za četvrtak, 10. marta, najavio je blokiranje saobraćajnica, ali nije precizirao kojih.

"Do kraja sedmice cijela Hrvatska biće na nogama i blokirana. Ovaj put ne odustajemo i idemo do kraja", istakao je Pokrovac i ponovio da su zahtjevi poljoprivrednika poznati resornom ministru Petru Čobankoviću.

Poljoprivrednici, između ostalog, zahtijevaju isplatu podsticaja u punom iznosu do 31. marta, legalizaciju poljoprivrednih objekata, jeftiniji plavi dizel, kamate od najviše četiri odsto, da se porezi ne odnose na pomoći, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, te da ova godina ne bude referentna.

Pokrovac je istakao da su seljaci odlučni da dobiju ono što im po zakonu pripada.

Poljoprivrednici Požeško-slavonske, koji protestuju u Ferovcu, proveli su noć u šatorima očekujući sastanak sa Čobankovićem, koji je jutros javio da ne može doći zbog neodložnih obaveza u Zagrebu. Nakon vijesti da je ministar otkazao dolazak, seljaci iz Varaždinske županije ponovno su blokirali put u selu Poljancu kod Ludbrega. U Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji poljoprivrednici su sa dvadesetak traktora blokirali put Garešnica - Kutina.
XS
SM
MD
LG