Dostupni linkovi

Nezaposlenost u Americi opala za 9 posto


Nezaposlenost u SAD prošlog mjeseca pala je ispod devet odsto, jer su privatni poslodavci od aprila 2009. otvorili najviše novih radnih mjesta.

Mjesečni izvještaj američkog Sekretarijata za rad pokazuje da je američka ekonomija u februaru otvorila 192 hiljade radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti se zahvaljujući tome smanjila na 8,9 odsto, što je najniži nivo poslije gotovo dvije godine i još jedan znak da oporavak privrede u Sjedinjenim Državama hvata korak, prenosi Glas Amerike.

Privatni poslodavci su prošlog mjeseca otvorili 222 hiljade radnih mjesta, što je nacionalnu stopu nezaposlenosti spustilo na najniži nivo od aprila 2009.

Glavni ekonomista banke "Vels fargo" Džon Silva kaže da to pokazuje da kompanije stiču sve veće povjerenje u postojani američki oporavak.

"Vrlo je lijepo vidjeti da se stopa nezaposlenosti malo smanjila. Dobro je što se taj rast zaposlenosti događa najvećim dijelom u privatnom sektoru. Mislim da su sve to dobri znaci koji nam pokazuju da imamo postojani ekonomski rast i bolje tržište rada", kaže Silva.

Najbrži rast je u industrijskom i uslužnom sektoru, koji su imali koristi od veće potrošnje u maloprodaji i povećanog američkog izvoza u inostranstvo.

Ipak, ukupni broj nezaposlenih je i dalje visok, 13 miliona i 700 hiljada, gotovo dvostruko više nego prije recesije. Ali velika opasnost za postojano povećanje broja radnih mjesta je poskupljenje nafte na više od 100 dolara za barel, što je naglasio i portparol Bijele kuće Džej Kerni.
XS
SM
MD
LG