Dostupni linkovi

Početak dijaloga Priština Beograd odgođen za večeras


Prvi sastanak predstavnika Srbije i Kosova, koji je trebalo da počne danas u Briselu u 15 sati, odgođen je za večeras, jer prištinska delegacija nije doputovala na vrijeme, obajvio je Tanjug.

U Evropskoj uniji navode da je kosovska delegacija trebalo da doputuje juče poslije podne, ali da je njen dolazak pomjeren za danas, pošto je jučerašnja sjednica kosovske skupštine posvećena dijalogu prekinuta.

Sjednica je prekinuta zbog neslaganja poslanika opozicije za nacrtom rezolucije kosovske vlade, a većina poslanika je odlučila da se do četvrtka izradi nacrt rezolucije o dijalogu.

Sastanak u Briselu trebalo bi da počne u 19 sati.

Delegacije će se sastati u kancelariji evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, a planirano je da se razgovori nastave i sjutra u 10.30 sati.

Dijalog Beograda i Prištine trajaće do srijede, a sastanci će se u buduće održavati više puta mjesečno, u zavisnosti od postignutog napretka, saopšteno je u EU.

Prema riječima visokog zvaničnika EU, u okviru predstojećeg dijaloga tri teme će biti u centru pažnje - regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.

"Cilj razgovora je da se poboljša život ljudi u regionu, da se unaprijedi saradnja na Balkanu uopšte i da se Balkan približi Evropskoj uniji", rekao je jedan zvaničnik Unije.

Vlada Srbije je za vođu tima imenovala političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borka Stefanovića, dok će Vladu Kosova predstavljati potpredsjednica vlade Edita Tahiri.
XS
SM
MD
LG