Dostupni linkovi

Žbogar: Lideri BiH trebaju dokazati da su za EU


Ministri vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar i Bugarske Nikolaj Mladenov izjavili su danas u Sarajevu da će u razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH i liderima političkih stranaka prenijeti poruku da je Evropska unija zainteresirana za BiH, ali da od BiH treba da dođe signal da je EU u strateškom interesu BiH i da su politički lideri spremni da to i dokažu svojim postupcima.

Zajedno sa Žbogarom i Mladenovom u Sarajevo je trebalo da doputuje i austrijski šef diplomacije Michael Spindelegger, ali je njegov dolazak otkazan zbog bolesti.

Govoreći u pauzi konferencije "Parlamenta za Evropu" posvećenog reformi javne uprave, Žbogar je naglasio da je EU zainteresirana za BiH, da u EU ima interesa za približavanje BiH i da sama EU evaluira svoju pomoć BiH i da se ide u proces jačanja njenog prisustva kako bi se ubrzao evropski put BiH.

"Međutim, nije dobro što BiH stoji na mjestu. Status quo znači kretanje unatrag, a region ide dalje. Nemamo više vremena. Trebamo početi raditi", istakao je Žbogar.

Pritom je naglasio da je potrebno da domaći političari usvoje neki plan za budućnost BiH u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG