Dostupni linkovi

Obama traži od Kongresa dogovor o budžetu


Američki predsjednik Barak Obama zatražio je danas od članova Kongresa SAD da se usaglase oko budžeta kako bi se izbjegla blokada vlade i poručio da je voljan da prihvati veća smanjenje potrošnje što traže republikanci.

Obama se u internet i radio obraćanju založio za kompromis, ali nije iznio detalje kako premostiti jaz od 50 milijardi dolara između prijedloga Bijele kuće i demokrata s jedne strane, i republikanskog prijedloga, s druge stane, koji traži znatno veća smanjenja potrošnje.

Zbog federalnog deficita od 1.600 milijardi dolara, republikanski lideri su pod pritiskom konzervativnog pokreta "čajanke" da traže smanjenje potrošnje do kraja godine od 61 milijardi dolara, što je i usvojio Predstavnički dom koji je pod njihovom kontrolom.

Obama je ranije zaprijetio da će uložiti veto na taj prijedlog, a demokrate su ponudile smanjenje potrošnje od 6,5 milijardi dolara, pored četiri milijarde smanjenja koje su već unesena u usvojeni zakon.

Ti prijedlozi će se u predstojećim sedmicama naći u Senatu, ali se ne očekuje da će i jedan od njih proći, pa se priprema teren za dalje pregovore. Vlada radi prema privremenom budžetskom zakonu koji traje do 18. marta, tako da demokrate i republikanci do tada moraju da nađu rješenje za ostatak fiskalne godine koja ističe 30. septembra.
XS
SM
MD
LG