Dostupni linkovi

ICTY dostavio BiH i Hrvatskoj oko 2.500 stranica transkripta


Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) predao je oko 2.500 stranica transkripta na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, saopšteno je u petak iz ICTY-a.

Transkripti su predati u okviru projekta Pravda za ratne zločine koji ima za cilj osnažiti kapacitete regionalnih pravosuđa u bavljenju složenim slučajevima ratnih zločina i pomoći u transferu znanja i materijala iz ICTY-a na zemlje bivše Jugoslavije.

Očekuje se da predaja transkripta na lokalnim jezicima poboljša kapacitete pravnih profesionalaca u regiji korištenjem svjedočenja u ICTY-u, navodi se u saopštenju.

Transkripti su napravljeni na lokalnim jezicima s audio snimaka napravljenih na sudskim saslušanjima. Do oktobra 2010. godine transkripti su bili dostupni sam na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima ICTY-a.

Više od 4.000 transkripta u okviru projekta sada je dostupno u internetskoj bazi podataka Tribunala. Dodatni transkripti bit će napravljeni iz baze podataka u predstojećim mjesecima, s ciljem objavljivanja 60.000 stranica transkripta do kraja 2011. godine.
XS
SM
MD
LG