Dostupni linkovi

Čović i Ljubić zatražili sjednicu PIK-a


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem zatražio da se sazove sjednica Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH u vezi sa najavljenim sazivanjem sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), jer je PIK taj koji ima odgovornost i koordiniše OHR-om.

"Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda. Ohrabren sam što sam posljednjih dana imao na desetine razgovora s intelektualcima koji nisu vezani uz politiku i koji su nam dali podršku za politiku koju vodimo", rekao je Čović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Govoreći o najavi konstituisanja federalnog Doma naroda, Čović je rekao da će HDZ kao ozbiljna politička opcija u hrvatskom koalicionom bloku imati jasan odgovor, naročito ako su rješenje neustavna, ali da mediji nisu mjesto gdje će iznijeti rješenja ovog problema.

Čović smatra da do 10. marta, za kada je sazvana konstitutivna sjednica, ima smisla voditi razgovore, ali i nakon toga, te upozorava da ako se povuče potez više, onda će biti manje manevarskog prostora.

"Stanje je uistinu zabrinjavajuće i svi oni koji prate zbivanja u BiH, a nisu dali svoj ključni doprinos da bi izbjegli ovo stanje, nisu uopšte razumjeli šta je BiH ili, pak, svjesno puštaju utakmicu u kojoj niko neće biti dobitnik", rekao je Čović.
XS
SM
MD
LG