Dostupni linkovi

Predsjedništvo BIH pozvalo lidere stranka na dogovor o konstituisanju vlasti


Predsjedništvo BiH uputilo je danas javni poziv liderima parlamentarnih stranaka koje su dobile povjerenje građana na općim izborima da, u duhu međusobnog razumijevanja i uz uvažavanje ravnopravnosti i legitimnih interesa oba entiteta, i svih naroda i građana BiH, u najkraćem roku postignu dogovor o konstituisanju organa vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Pozivamo da se realizaciji ove obaveze pristupi bez odlaganja, kako bi svi zajedno krenuli u rješavanje brojnih zadataka i izazova koji stoje pred nama. Svako dalje odlaganje završetka procesa konstituisanja vlasti će imati negativne posljedice za sve građane. Svi zajedno moramo pokazati visok stepen odgovornosti i spremnost za iznalaženje kompromisnih rješenja, koja su u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini. stoji između ostalog u pozivu Predsjedništva.

Predsjedništvo BiH je spremno da, čim se steknu neophodne pretpostavke, izvrši ustavne i zakonske obaveze u pogledu izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara i svih drugih pitanja iz svoje nadležnosti, navodi se u pozivu koji su uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović.
XS
SM
MD
LG